fbpx

52 glas vin i veckan

I förra veckans blogg skrev jag om varför vi svenskar dricker. Den här veckan handlar det om hur mycket. För det har kommit nya siffror på det som visar att drickandet verkligen inte är jämt fördelat.

I Sverige är vi jättebra på att följa alkoholkonsumtionen med hjälp av forskning och statistik. Därför vet vi t.ex. att totalkonsumtionen förra året sjönk något jämfört med året innan. Totalkonsumtionen handlar om hur mycket vi dricker. Och den siffran har gått ner från 10.6 till 8,7 liter ren alkohol per capita (per person i snitt) de senaste 16 åren. Minskningen sker främst bland vuxna män och ungdomar som faktiskt dricker på en historiskt låg nivå.

11 glas vin i veckan, i snitt

Om man räknar om 8,7 liter ren sprit till vin så betyder det i snitt 11 glas vin i veckan.

11 glas tänker du kanske nu – det är ju jättemycket! Ja, det kan det tyckas om man själv inte dricker så mycket. Men jag lovar er, de klienter jag jobbar med tycker inte att 11 glas (d.v.s. knappt två flaskor vin) är något att prata om. För de dricker mer. Mycket mer. För inte så länge sen jobbade med en kvinna som drack en flaska om dagen när vi började vårt samarbete. Så 11 glas, det hade hon redan passerat på tisdagen.

Drickandet är såklart inte jämt fördelat i befolkningen. Det visar sig nämligen att 10 procent av de som dricker, dricker 50 procent av all alkohol. Jag är inte jättebra på statistik så låt oss jämföra det här med en fest istället.

Om vi tänker oss att alla som dricker i Sverige motsvaras av 10 personer på en fest så kommer en person dricka hälften av all alkohol den kvällen. De andra nio delar på resten av drickat. Ser ni bilden i huvudet? Kanske har ni varit på en sån fest, eller så har ni kanske en sån kompis? De är de här vännerna som ligger i den röda zonen och många har redan utvecklat allvarliga problem.

Medan vissa dricker 10 flaskor

Samma fantastiska forskare som jag skrev om i förra veckan, Mats Ramstedt, har faktiskt också räknat ut hur mycket den här gruppen dricker. Och då visar det sig att den siffran ligger på 52 standardglas i veckan. Dvs. cirka 10 flaskor vin eller 52 små burkar starköl.

Om ni tyckte att 11 glas var mycket så har ni förmodligen tappat hakan nu. Men plocka upp den igen är ni snälla. För det här är viktigt. Om vi ska kunna hjälpa människor som dricker för mycket så måste vi kunna möta dem utan pekpinnar och en förståelse för hur deras verklighet ser ut. Och om vi vet att det är så här många dricker så kan vi göra det. För vi är förberedda.

Och tvivlar ni på att siffran stämmer så uppmanar jag er omedelbart att gå på ett öppet AA-möte, prata med någon med egen erfarenhet eller lyssna på Alkispodden.

Vi hörs nästa vecka. Ha en fin adventskväll.

Pekbok för småfulla - Finsprit (bara bilden)