fbpx

Alkohol – en wellnessfråga

Jag har länge tyckt att det är konstigt att man pratar så lite om alkohol inom träningsvärlden. Därför blev jag jätteglad när jag blev kontaktad av Kvix, som är en innovativ webbplattform som livestreamar om wellness. Deras slogan är ”Kom i ditt livs bästa form, bli den bästa versionen av dig själv, hemifrån”. I maj kommer jag att föreläsa i deras regi vid två tillfällen. Det ser jag verkligen fram emot.

Att jag ska få göra det här drömuppdraget handlar om att jag för ett några år sedan träffade träningsprofilen Malin Nylen och började samtala med henne om hur tabubelagt det här med alkohol kan vara.

Hon berättade för mig om högpresterande kvinnor som ser bra ut, tränar och är hälsomedvetna men som helt ignorerar alkoholfrågan. Och dricker på en risknivå utan att ens veta om det. Jag berättade för henne om läkare som jag har träffat, som på fullaste allvar tycker att det är lättare att fråga en patient om deras toalettvanor än om hur deras alkoholkonsumtion ser ut. Trots att leverproverna visar på en överkonsumtion av alkohol.

Vi var rörande överens om att det är otroligt svårt att prata om alkohol och att denna tystnad faktiskt är farlig. För om vi inte vågar prata om det, hur ska vi då veta när det blir för mycket, och hur ska vi våga bry oss om varandra?

Jag har länge tjatat hål i huvudet på alla som vill lyssna om att det är dags att avdramatisera alkoholfrågan. Istället för att bara fokusera på döden, döden och allt elände, så behöver också vi se på det friska och vad man faktiskt kan göra för att förebygga problem . Alkoholfrågan är på alla sätt och vis en wellness-fråga. Om jag gillar att äta sötsaker och gör det för mycket så riskerar jag att utveckla diabetes typ 2. Om jag gillar att dricka alkohol och gör det för mycket så riskerar jag alkoholproblem. Svårare än så är det egentligen inte. Träning, kost, rökning och alkoholvanor hänger ihop om vi vill komma i form och bli vårt allra bästa jag.

Så håll utkik efter mina kvällsföreläsningar på Kvix i maj månad. Jag återkommer med mer info när det närmar sig.

Promilletanten ❤ Kvix = sant