fbpx

Alkohol och bilkörning

Jag gillar att samarbeta med människor som är smartare än jag. Och just nu får jag hjälp att navigera på webben av några klipska hjärnor på Team Digtory i Jönköping. En av de saker som de försöker få mig att förstå är skillnaden mellan det jag vill skriva om och vad folk vill läsa. Det kan ju låta helt självklart, men är ju helt avgörande för om mina blogginlägg blir lästa eller inte.

Därför har de utrustat mig med en lista på vilka frågor som toppar listan på Google-sökningar när det gäller alkohol. Och högt upp på den finns frågan: Hur mycket kan man dricka och köra?

Hur mycket kan man dricka och köra?

Det är ju en jättelätt fråga att svara på om man bor i Sverige. Svaret är ingenting.

Vi har lyckligtvis en lagstiftning som på allvar vill förebygga risken för alkoholrelaterade trafikolyckor och gränsen för rattfylleri ligger därför vid 0,2 promille. Det är så lite att det nästan är 0 promille. Jag tycker att det är toppen att vi har en lagstiftning som är så tydlig och inte gör skillnad på folk och folk.

I andra länder ligger gränsen högre och där man kan vara rejält alkoholpåverkad och ändå köra bil lagligt. Det här skapar ibland rätt intressanta diskussioner. Jag har genom åren träffat människor som gärna kör bil med alkohol i kroppen på semestern ”eftersom alla gör det och det är lagligt” men aldrig skulle komma på tanken att göra det hemma. Jag tycker att det är ett rätt märkligt sätt att argumentera. Du blir ju inte mindre full för att du är i Spanien.

När går alkoholen ur blodet?

En annan fråga som också googlas ofta är: När går alkoholen ur blodet? Det här tror jag bygger på ett antagande att man kan räkna ut hur lång tid det tar att förbränna en viss mängd alkohol och sedan använda den för att köra lagligt dagen efter. Jag avråder alltid från det här sättet att tänka.

Jag vet att det finns promilletabeller därute på nätet där man kan knappa in hur mycket man väger, hur mycket man hur druckit och sen får en tidsangivelse. Men lita inte på dem! De bygger på ett antagande om att vi alla förbränner lika mycket när det i verkligheten kan skilja flera hundra procent.

En del av oss förbränner långsamt, andra väldigt snabbt och har du festat halva natten så är du kanske inte ditt bästa jag morgonen efter även om promillehalten är noll. Använd aldrig promilletabeller – använd istället sunt förnuft. Nu har jag använt hela min årskvot av pekpinnar så det är nog bäst att vi sätter punkt här. Klart slut!