fbpx

Alkoholproblemen som gör mest ont

Just nu skriver jag en serie artiklar som handlar om riskerna med alkohol. Och vad som egentligen är det farliga om man dricker för mycket. I det här tredje och avslutande inlägget kommer jag att skriva om det som vi pratar allra mest om på min samtalsmottagning – att man sårar eller sviker någon som man älskar.

Den första frågan som jag alltid ställer till mina coachingklienter är ”vad är det som har fått dig att komma hit idag”. Svaret är nästan alltid en trasig relation eller att man är rädd för att förlora något som är viktigt i livet.

En av de klienter som uttryckte det här tydligast var Stefan. Han heter naturligtvis inte det. Men vi skulle kunna kalla honom för det för enkelhetens skull. När Stefan klev in genom dörren till mitt samtalsrum så blev jag faktiskt lite förvånad. Han var yngre än vad än jag hade trott, i trettiofemårsåldern och han hade en enorm karisma. Lång, vältränad, kostymklädd och med rak rygg satte han sig ner i stolen framför mig med öppen blick. Hans svar på min fråga lät så här:

”Min fru har tröttnat på mig. Hon säger att jag dricker för mycket och att det går ut över barnen. Jag vill inte förlora henne. Jag vill vara en bra pappa till mina barn”

Det här var inte första gången Stefans fru hade pratat om hans alkoholvanor. Men den här gången gjorde det ont på riktigt. För Stefan hade legat bakfull i sängen i söndagsmorse och inte kunna skjutsa den äldsta sonen till fotbollsträningen som han hade lovat.

Stefan hade, med största sannolikhet inte utvecklat hunnit utveckla ett allvarligt alkoholberoende ännu. Men hans drickande. som hade ökat under en stressig period på jobbet, började nu ställa till med rejäla problem i hans viktigaste relationer. Nu gjorde det så ont att han hade bestämt sig för att göra något åt det och det var därför satt han framför mig den här tisdagsmorgonen.

Det norra spritbältet

Jag tänker ofta att vi pratar alldeles för lite om de sociala riskerna med alkoholen. Jag tror att det beror på vår alkoholkultur.

Vi lever ju som bekant, i det norra spritbältet. Här har vi historiskt och kulturellt druckit starksprit i stora mängder och med syftet att bli fulla. Numera dricker vi mest vin och öl på ett mer kontinentalt sätt, men vår gamla alkoholkultur lever också kvar. Det förväntas ofta att vi ska dricka, och ibland i stora mängder (tänk midsommar) och vi tendererar också att ursäkta när det går över styr. Som i uttrycket.

”Det måste varit en kanonfest i går kväll! För jag minns ingenting…”

Det personen beskriver är en minneslucka vilket är ett tecken på att hen kan dricka så mycket att det kan orsaka en nedstängning av några av hjärnans viktigaste funktioner. Det är i min värld, inte något att skämta om. Ändå gör vissa det.

Svåra att reparera

Att göra bort sig, säga saker som man egentligen inte menar, såra någon man älskar eller glömma bort barnens aktiviteter är alla exempel på den vanligaste typen av alkoholproblem. Det är både min övertygelse och erfarenhet. Ändå pratar vi inte så ofta om det här i den offentliga diskussionen om alkoholens risker.

För även om de här problemen kanske inte förkortar din livslängd eller leder till allvarliga hälsoproblem så orsakar de väldigt mycket lidande. Inte minst bland de människor som finns runtomkring den som ibland dricker för mycket,

De kan också uppstå i varje situation som du dricker tillräckligt mycket för att inte kunna skydda det som är viktigast för dig. Och därför drabbar de också långt fler än den lilla grupp som har mycket allvarliga alkoholrelaterade problem.

De här skadorna kan också vara mycket svåra att reparera eftersom det handlar om brutna löften och tappade förtroenden. Jag brukar säga till mina klienter att de behöver investera både tid och energi för att det ska kunna bli bättre. För de som du har sårat litar inte på vad du säger just nu. De behöver se att du faktiskt gör en synbar förändring som håller i sig över tid.

Vi måste bli mycket bättre på att prata om den här typen av problem tycker jag. För de kan skada det som, på riktigt, är viktigast för oss livet.

Den goda nyheten är förstås att de går att förebygga.

Drick smartare!

Människor som gör lågriskval och undviker att bli berusade riskerar inte att göra bort sig eller bryta mot sina egna moraliska värderingar. Jag kallar det här för att dricka smartare och den goda nyheten är att alla faktiskt kan lära sig att göra det med lite nya kunskaper och verktyg.

Du kanske undrar hur det gick för Stefan? Jo, det gick bra för honom. Han kunde reparera skadan som han hade orsakat och skydda sina viktigaste relationer.  Och genom att lära sig att dricka smartare kunde han också förebygga att det skulle hända igen.