fbpx

Är du sommaralkoholist?

Hej Promilletanten!

Jag har en fråga. Jag har druckit alkohol varje dag på min semester. Ibland har det varit ett par glas vin till maten men ibland också några drinkar. Vi har haft en jätteskön sommar och jag har njutit av min ledighet. Men betyder det här att jag har blivit sommaralkoholist? Läste i Aftonbladet att man kan bli det.

Tacksam för svar. Hälsningar, orolig 45-åring


Hej, orolig 45-åring!

Vilken bra fråga du ställer. Jag är övertygad om att inte är ensam om att fundera på dina alkoholvanor så här i slutet av semestern. Varje år vid den här tiden dyker också ordet ”sommaralkoholist” upp på löpsedlarna tillsammans med ett gäng välmenande råd från experter om hur man ska bete sig för att inte få problem (eller upptäcka om man redan fått det).

Jag gillar också din fråga därför att den ger mig möjligheten att slå hål på ett par myter om alkoholen och dess risker.

Så låt oss börja. Att du har druckit varje dag på din semester betyder inte att du har utvecklat sommaralkoholism. Det betyder förmodligen bara att du har njutit lite för mycket på din semester. Det är det många som gör, precis som det är många som äter för mycket glass och motionerar lite för lite för att det ska vara bra för dem under sin ledighet. Dessutom existerar, vad jag vet, inte säsongsbetonad alkoholism.

Är du alkoholist är du det året om och alla dagar i veckan.  Jag har aldrig träffat en höst- eller våralkoholist. Och då hänger jag ändå med nyktra alkoholister på nästan daglig basis. Eller som min kompis Cecilia säger ”Jag har aldrig förstått det där med vädret. Jag drack oavsett om det regnade eller om solen sken. Är man alkis så är man.”

Alkoholister dricker inte varje dag

Den finns en väldigt stark moralisk värdering om att man inte ska dricka alkohol varje dag. För då har man problem. Den här uppmaningen dyker upp i alla möjliga sammanhang och inte sällan som ett konkret råd för att undvika problem. Dessvärre har den ingen vetenskaplig grund. Det finns en massa människor som dricker alkohol varje dag som inte har problem och lika många som har enorma problem och som bara dricker ibland.

Jag tror att uppmaningen kommer från föreställningen om att alkoholister dricker varje dag och därför bör man undvika det. Men de flesta alkoholister jag träffar dricker inte varje dag utan periodiskt, oregelbundet och utan kontroll. En person som dricker varje dag utan att ha problem kan t.ex. vara en person som dricker en stor lättöl varje dag både till lunch och middag. En sån person får i sig ungefär samma mängd alkohol som ett glas vin per dag men kan faktiskt bli medlem i en svensk nykterhetsorganisation. Skälet till det är att de organisationerna förstår att man varken kan bli full eller få alkoholproblem om man dricker på det här sättet.

Så kära oroliga 45-åring. Det intressanta är inte vad du gjorde på semestern. Det är långt mer viktigt vad väljer att göra nu.

Vill du dricka på ett hållbart sätt framöver så kan du hålla dig till riktlinjerna för lågriskbruk som i en förenklad form säger att du kan dricka 10 standardglas långsamt per vecka för att hålla dig i den gröna zonen. Maxgränsen de dagar du dricker är tre resp. fyra glas beroende på om du är kvinna eller man. Och mängden du dricker kommer alltid att vara viktigare än hur många dagar i veckan.

Vill du veta mer kan du läsa min bok Glasklart – drick smartare.

Lycka till!

Sommartid är alkoholtid?