fbpx

Bajs är lättare

Oftast tycker jag att jag har världens bästa jobb. Men ibland är det lite motigt. Vissa dagar känns det som att ingen människa utom jag verkar tycka att det är viktigt att prata om hur man kan dricka smartare.

De flesta svenskar dricker. Vissa mycket, andra lite. Alla har någon typ av relation till alkohol. Alkoholrelaterade hälsoproblem och olyckor är bland de vanligaste dödsorsakerna i Sverige. Men ingen vill prata om det. 

Döden är roligare

Jag ska ge er en bild hur det kan se ut. En vän till mig jobbar med marknadsföring. Ett av de uppdrag som han jobbat med handlade om att göra en informationsfilm om riskerna med att dricka för mycket. Han var mycket glad över detta jobb och började berätta om det för sina vänner på en fest. Det blev tyst, väldigt tyst runt bordet, tills värdinnan vände sig till en annan middagsgäst och glatt frågade henne om hur det gick med det nya jobbet på begravningsbyrån. Seriöst? Det var alltså lättare och roligare att prata om döden än om alkohol.

Hemorrojder är enklare

Efter mer än 20 år i alkoholpreventionens namn skulle jag kunna dra denna tes ännu längre. Här kommer en lista som jag vet av erfarenhet är lättare att prata om än alkohol. Självmord, förlossningar, hormonstörningar, hemorrojder, underlivsklåda och bajs är alla ämnen som jag pratat om på sociala tillställningar. Men alkohol – icke.

Prata är viktigast

Alkoholrelaterade hälsoproblem uppstår alltid på grund av en kombination av genetisk sårbarhet och hur mycket man dricker. Det är inte svårare än så. De funkar på exakt samma sätt som diabetes, övervikt och högt blodtryck. Förutom att vi faktiskt kan prata om de andra problemen. Det är faktiskt ganska knäppt och väldigt synd. För när man väl börjar prata om det så visar det sig nästan alltid att andra är intresserade och har liknande erfarenheter. Och vet ni vad? De här diskussionerna kan bokstavligen rädda liv.

Så vad säger ni? Dags att våga bryta mot normen kanske?