fbpx

Det finns inga tidiga tecken!!

En väldigt vanlig utbildning för chefer och HR är att försöka lära dem hur tidiga tecken på alkoholproblem ser ut. Men finns det egentligen tidiga tecken som vi kan använda för att förebygga problem? Eller är det redan för sent när vi upptäcker dem? I det här blogginlägget ska jag försöka reda ut hur det egentligen ligger till.

I Sverige har arbetsgivaren ett stort ansvar för att förebygga fysisk och psykisk ohälsa och rehabilitera anställda med arbetsskador och sjukdom. Detta ansvar omfattar också alkoholproblem.

Upptäck tidiga tecken

De allra flesta arbetsgivare som jag träffar förstår varför det är viktigt att försöka förebygga problem innan det hinner gå så långt att en person blir sjukskriven och behöver rehabilitering. Och det är där föreläsningarna om tidiga tecken kommer in. Tanken är väl att om vi kan uppmärksamma de tidiga tecknen så slipper arbetsgivaren hantera långa och krångliga rehabiliteringsprocesser.

Så här kan en typisk lista på tidiga tecken se ut i en föreläsning:

  • luktar alkohol
  • humörsvängningar
  • missar möten
  • personlighetsförändrad
  • begär semester i efterhand
  • frånvaro vid lön
  • hög korttidsfrånvaro
  • ekonomiska problem

Fast det är egentligen sena tecken

När jag tittar på de här tecknen med kritiska ögon så tänker jag att det inte är några större fel på dem. Förutom att de faktiskt är sena tecken. En anställd som passar in på den här beskrivningen har sannolikt utvecklat svåra alkoholproblem eller ett alkoholberoende.  När människor börjar bete sig på det här sättet så har de tappat kontrollen över sitt drickande och det är för sent för att förebygga. Problemet har ju redan hänt. Istället är det dags för behandling och att sluta dricka helt för de allra flesta.

Ett annat problem med det här tänket är det finns forskning som visar att när arbetsgivaren tar det första samtalet om drickandet så har familjen vetat att det är ett problem i 7-10 år.  Jag har jobbat med behandling tillräckligt länge för att veta att rädslan för att förlora jobbet är så stor att man gör allt för att det inte ska märkas att man har alkoholproblem. I min vänskapskrets finns det många som skötte sitt jobb prickfritt under många år trots att det såg ut som en knarkarkvart hemma i lägenheten på helgerna. Det enda som fungerade var till slut faktiskt jobbet.

Det finns inga tidiga tecken

Så jag skulle vilja föreslå en ny lista på tidiga tecken. Den ser ut så här:

  • dricker alltid för mycket på personalfesten (för att man har kontrollförlust)
  • dricker aldrig på personalfesten (för att man vet att man har kontrollförlust och därför inte vågar ta det första glaset)
  • missköter sitt jobb (för att man dricker för mycket)
  • överpresterar på jobbet (för att dölja att man dricker för mycket)
  • etc, etc, etc

Ser ni problemet? Min erfarenhet säger mig att det är nästintill omöjligt att upptäcka tidiga tecken på en arbetsplats. När arbetsgivaren uppmärksammar tecknen så är det redan för sent.

Förebygg på riktigt istället

Så vad ska vi göra då, tänker kanske ni? Jo, jag skulle vilja föreslå att arbetsgivare som, på riktigt, är intresserade av att förebygga alkoholproblem utbildar alla anställda om hur de kan dricka smartare istället. Oavsett vad de har för inställning till alkohol eller hur mycket (eller lite) de dricker. Det är det som är att förebygga. Då kan de anställda själva ta ansvar för att dricka på ett hållbart sätt och dra i bromsen om det blir för mycket. Ett bra tips på hur man kan göra detta är att köpa in min bok Glasklart -drick smartare till alla anställda eller en (webb)föreläsning med samma namn. Mer info om detta hittar du här. Förutom att de här två insatserna är effektiva så är de också väldigt billiga jämfört med korttidsfrånvaro, säkerhetsincidenter, bakfyllor, rehabilitering och behandling.

Och det här tänket är egentligen inte alls nyskapande. För det här gör vi redan med andra livsstilsfaktorer som sömn, stress, kost och motion. Där är det helt självklart att arbetsgivare sprider kunskap om hur man undvika problem.

Så vad väntar vi på?