fbpx

Drick smartare på midsommar!

På fredag är det midsommarafton Jag har exakt ett minne från min barndom av att någon av mina föräldrar drack för mycket. Och det skedde just under denna högtid. 

Jag kanske var sex år gammal. Hela tjocka släkten hade samlats hos min kusin Eva utanför Norrtälje för att fira midsommar tillsammans. Det var tokvarmt, soligt och kvavt och min pappa gjorde misstaget att dricka några snapsar för snabbt och på tom mage. Som jag minns det så trillade han över ett staket och blev liggande som en skalbagge på rygg till resten av släktens skadeglada fnissande. Jag blev inte rädd, jag var trygg med min mamma och resten av flocken. Men jag minns fortfarande min förundran över hur konstiga vuxna var.

Norra spritbältet

Vi bor i norra spritbältet. Här har vi traditionellt och historiskt druckit brännvin med syftet att bli fulla. Denna kultur delar vi med våra nordiska grannar (släng in en bastu så har du Finland och några flaskor vodka och lite saltgurka så har du Ryssland). Numera toppar vinet försäljningslistorna men vår nordiska dryckeskultur står sig stark. När folk ifrågasätter det brukar jag lite försiktigt påminna om just midsommar och kräftskivor och den enorma mängden snapsvisor som florerar.

Jag är ingen Edward Blom, men min gissning är att vårt drickande under midsommar har utvecklats i takt med detta mer kontinentala dryckesmönster. Så istället för att stanna vid snapsen och ölen till midsommarlunchen och brännvinet framåt kvällen så sippar vi ni också rosévin och dricker öl under hela eftermiddagen och framför grillen.

Effekten blir såklart mer alkohol och större risk för fatala misstag, olyckor och tråkiga efterspel.

Små grodorna

När vi oroar för oss för drickandet under midsommar så ligger fokuset ofta på barnen. Och jag tycker att det är bra. Alla barn har rätt till en trygg midsommar. Men samtidigt så vet jag att många som tenderar att dricka för mycket har lite svårt att till sig barnens perspektiv och tror att de måste bli helnykterister för att barnen ska må bra.

Det är inte sant.

För att alla ska vara glada på midsommar, även barnen, så krävs närvarande föräldrar som helhjärtat dansar runt midsommarstången och orkar hoppa groda. Och det är min absoluta övertygelse att man kan göra det även om man väljer att dricka. Tricket är att dricka smartare.

Drick långsamt och ät mat

Och vet ni vad. Jag tänker inte påminna om Socialstyrelsen riktlinjer för riskbruk av alkohol i det här blogginlägget. För jag vet att många av er kommer att välja att dricka mer än så under midsommarafton. Och det är helt ok. Riktlinjerna finns där för att vi ska ha något att förhålla oss till så att vi kan hålla oss i lågriskzonen. Men precis som med konditionsträning och mjölkchoklad så kommer vi att unna oss att tänja på gränserna ibland. För vi är bara människor och det är sånt människor gör.

Så här kommer mina två bästa dryckestips för midsommarhelgen.

  • Drick långsamt. Levern är som ett vattenlås. Om du dricker långsamt så hinner kroppen bryta ner i samma takt som du dricker och du slipper trilla över staket och göra bort dig. Vilken hastighet som gäller just för dig är omöjligt att veta men det handlar om ungefär ett halvt glas vin eller en halv bruk starköl i timmen för de flesta.
  • Ha mat i magen. Om du äter samtidigt som du dricker så sugs alkoholen upp långsammare och du blir mindre full.

 

Med de här två råden hade min pappa sluppit trilla över en gärdsgård, bli utskrattad och tillbringa resten av dagen i skuggan av ett träd.

Jag önskar er alla en fantastisk midsommarhelg!