fbpx

Får jag bli din alkoholcoach?

Snart är julledigheten över och det är dags att kamma sig och gå till jobbet. För många av oss blev det kanske lite för mycket av det goda över jul och nyår och det spänner lite obekvämt i byxlinningen. Jag är nog inte ensam om nyårslöftet om att jag ska träna mer under 2024. Vi är många som tecknar ett nytt gymkort så här i årets första skälvande minuter. Men hur tänker vi egentligen runt alkoholfrågan?

Det finns nog inget hälsoproblem som det är så svårt att prata om som just alkoholproblem. Jag tycker, trots mer än 20 år i frågan, fortfarande att det är jättekonstigt. För om man tänker till lite, så är det faktiskt inte alls så stor skillnad på alkoholproblem och andra hälsoproblem som har med vår livsstil att göra.

Om du gillar att äta sötsaker och gör det för mycket, så riskerar du att utveckla diabetes typ 2. Om du låter bli att röra på dig så ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Om du gillar att dricka alkohol och gör det för mycket så riskerar du alkoholproblem. Svårare än så är det egentligen inte. Träning, kost, rökning och alkoholvanor hänger ihop om vi vill ha en god hälsa. Jag har många vänner som har skaffat sig en personlig tränare för att optimera sin träning. Andra skriver in sig på Viktväktarna för att få hjälp med att hålla vikten. Men hur är det egentligen med alkoholen?

Tja, där finns det väl typ ingenting, sen ingenting, sen ingenting och sen AA-möten, specialiserad beroendevård och behandlingshem. Så även om du skulle vilja göra en förändring av dina alkoholvanor INNAN du får allvarliga problem så finns det ingenstans att vända sig. Det är ju egentligen inte riktigt klokt.

Läkaren väntar tills du får hjärtinfarkt

För att använda en liknelse från sjukvården så skulle det var vara som att din husläkare ignorerade ditt höga blodtryck ända tills det orsakade en hjärtinfarkt. Eller lät bli att prata om hur du själv kan påverka din övervikt och ditt blodsocker ändå tills du behövde insulin för resten av livet.

Men så skulle din husläkare ALDRIG göra. För det är ju varken etiskt eller speciellt smart. Istället får du råd, på ett tidigt stadium, om hur du kan förändra din livsstil och ibland också motion på recept.

Litet problem – enkel lösning

Jag vet att det finns många där ute som går med en malande oro i magen över att de dricker lite för mycket. Samtidigt känner de inte igen sig i berättelsen om hur en alkoholist förhåller sig till alkohol och de vill inte söka sig till beroendevården. Det är inte alls konstigt. För i Sverige finns det mer än en miljon människor som dricker för mycket. Och av dem är det ytterst, ytterst få som faktiskt behöver specialiserad beroendevård.

Istället skulle de behöva skriva in sig på något som liknade Viktväktarna eller träffa en personlig tränare några gånger för att få ordning på sitt drickande.

Det är inte rocket-science egentligen. Känner du dig lite vilsen i karriären ringer du förmodligen inte en psykiatriker, du bokar några träffar med en coach.

Har du ett litet alkoholproblem så räcker förmodligen med några coachande samtal för att du ska få ordning på ditt drickande. Har du redan utvecklat alkoholism så kommer det sannolikt att behövas mycket mer.

Dags för en ny yrkesroll

Jag kallar det här tänket för att lära sig att dricka smartare. Det är precis det som jag föreläser och skriver böcker om. Och efter mer än 20 år i branschen så vet jag att det funkar. Med hjälp av lite ny kunskap och konkreta verktyg så kan människor lägga om sina alkoholvanor och gå från hög till låg risk. Och de allra flesta behöver inte sluta dricka helt.

Jag tänker att det är dags för en ny yrkesroll – alkoholcoachen. En slags personlig tränare som du kan vända dig till för att få hjälp att skapa hållbara alkoholvanor.

Och min fråga till dig så här efter helgerna är: får jag möjligen bli din alkohol-PT?