fbpx

Folk dricker för att de gillar effekten och för att bli fulla

Det finns många skäl till att dricka alkohol. Lika många som det finns folk som gör det. Jag tycker att det är märkligt att jag så ofta möter uppfattningen att människor dricker för att de mår dåligt. I så fall skulle majoriteten av vår befolkning må dåligt. För i Sverige dricker de flesta vuxna alkohol. 

Min erfarenhet är istället att de flesta dricker för att de gillar det. Det kan vara smaken de är ute efter, eller någon typ av effekt. Visst finns det människor som dricker för att döva sin ångest eller för att de vill glömma sina problem. Men min erfarenhet är att sådana skäl oftast kommer senare, när man redan har utvecklat problem med alkoholen. 

Ju mer du gillar något, desto mer gör du det

Alkoholkonsumtion fungerar på ungefär samma sätt andra beteenden. Tycker du om att göra något, desto mer sannolikt är det att du gör det. Om du tycker om chips kommer du att äta mer chips än en person som inte tycker om det. Om du lätt blir uttråkad och avskyr att sitta still kommer du sannolikt inte att välja att gå med i en frimärksklubb. Konstigare än så är det inte.

För några veckor sedan lyssnade jag på den fantastiska forskaren Mats Ramstedt (kommer att återkomma till honom i senare inlägg). Han har studerat just den här frågan – om varför vi dricker. Och det visar sig att det finns intressanta skillnader mellan olika länder och alkoholkulturer.

Det visar sig nämligen väldigt tydligt i jämförelser med andra EU-länder att vi svenskar (tillsammans med våra nordiska grannar) generellt dricker större mängder när vi dricker och att över 60 procent har erfarenhet av att dricka stora mängder vid ett och samma tillfälle.

Mycket tyder alltså på att vår svenska alkoholkultur med helgsupande lever kvar trots påtryckning från det mer kontinentala dryckesmönstret. Jag brukar ju säga att vi kulturellt och historiskt bor i det norra Spritbältet och de här studierna verkar visa att det på många sätt fortfarande stämmer.

Roligare eller hälsosamt

Och när man frågar människor i olika länder om VARFÖR de dricker så är vi bland de bästa i klassen (eller sämsta beroende på hur man ser det…) på att svara ”för att bli full”, ”för att festen blir roligare” och ”för att det är roligt”.

Det är en väldigt stor skillnad mellan Sverige och Portugal eller Kroatien där ett väldigt vanligt svar är ”för att det är hälsosamt”. Intressant nog redovisade Mats också siffror på påståendet ”för att de hjälper när man är deprimerad” och där ligger vi svenskar långt under genomsnittet. Svenska studier från 2018 visar på exakt samma resultat.

Så vad ska vi dra för slutsatser av det här? Jo, kanske att vi inte behöver krångla till det så förbaskat. Folk dricker för att de gillar det och för att det är kul. Och det gäller även för de som till slut dricker så mycket att de får problem. Och om vi kan ta till oss detta på allvar så kan vi också skapa trovärdiga förebyggande insatser för vuxna.

Som helt utan pekpinnar möter människor där de är och ger de användbara verktyg som gör att de kan fortsätta att dricka alkohol fast på ett mer hållbart sätt.

Dans på alkohol pågår