fbpx

Har du blivit sommaralkoholist? – favorit i repris

Nu är inne i augusti och många har redan börjat jobba efter semestern. Då brukar det dyka upp läskiga löpsedlar om sommaralkoholismen. I det här inlägget (som är en favorit i repris) reder jag ut hur det egentligen ligger till.

Så här i augusti kan man ha många olika känslor. Sorg över att sommaren snart är slut, en förväntan över att få börja jobba igen och kanske lite ångest över att midjemåttet har ökat en smula över sommaren. Nu är det dags för nya tag och att ta upp träningen igen.

Och så var det där med alkoholen.

Smekmånaden

De flesta som dricker alkohol ökar sin konsumtion under sommaren. Det är inte konstigt. För de allra flesta av oss är alkoholen något som sätter guldkant på tillvaron och som är förknippad med njutning. Utan vardagens krav kan vi unna oss lite mer. Alkoholkulturen är också mer förlåtande under sommarhalvåret. Exempel på det är midsommar, kräftskivan, grillölen och charter.

Många unnar sig att dricka varje dag under semestern och det kan vara mer eller mindre svårt att bromsa in och börja dricka mindre nu i augusti. Då kan man ha många frågor. Här kommer en av de vanligaste som jag får:

Läsarfråga

Hej Drick Smartare!

Jag har en fråga. Jag har druckit alkohol varje dag på min semester. Ibland har det varit ett par glas vin till maten men ibland också några drinkar. Vi har haft en jätteskön sommar och jag har njutit av min ledighet. Men betyder det här att jag har blivit sommaralkoholist? Läste i Aftonbladet att man kan bli det.

Tacksam för svar. Hälsningar, orolig 45-åring

Sommaralkoholism finns inte

Hej, orolig 45-åring!

Vilken bra fråga du ställer. Jag är övertygad om att du inte är ensam om att fundera på dina alkoholvanor så här i slutet av semestern. Varje år vid den här tiden dyker också ordet ”sommaralkoholist” upp på löpsedlarna tillsammans med ett gäng välmenande råd från experter om hur man ska bete sig för att inte få problem (eller upptäcka om man redan fått det).

Jag gillar också din fråga därför att den ger mig möjligheten att slå hål på ett par myter om alkoholen och dess risker.

Så låt oss börja. Att du har druckit varje dag på din semester betyder inte att du har utvecklat sommaralkoholism. Det betyder förmodligen bara att du har njutit lite för mycket på din semester. Det är det många som gör, precis som det är många som äter för mycket glass och slutar träna under ledigheten. Dessutom existerar, vad jag vet, inte säsongsbetonad alkoholism.

Är du alkoholist är du det året om och alla dagar i veckan.  Jag har aldrig träffat en höst- eller våralkis. Och då hänger jag ändå med nyktra alkoholister på nästan daglig basis. Eller som min kompis Cecilia säger ”Jag har aldrig förstått det där med vädret. Jag drack oavsett om det regnade eller om solen sken. Är man alkis så är man.”

Alkoholister dricker inte varje dag

Den finns en väldigt stark moralisk värdering om att man inte ska dricka alkohol varje dag. För då har man problem. Den här uppmaningen dyker upp i alla möjliga sammanhang och inte sällan som ett konkret råd för att undvika problem. Dessvärre har den ingen vetenskaplig grund. Det finns en massa människor som dricker alkohol varje dag som inte har problem och lika många som har enorma problem och som bara dricker ibland.

Jag tror att uppmaningen kommer från föreställningen om att alkoholister dricker varje dag och att man därför bör undvika det. Men de flesta alkoholister jag träffar dricker inte varje dag utan periodiskt, oregelbundet och utan kontroll. En person som dricker varje dag utan att ha problem kan t.ex. vara en person som dricker en lättöl varje dag, både till lunch och middag. En sån person får i sig ungefär samma mängd alkohol som ett glas vin dagligen. Men jag tror att vi kan vara överens om att hen knappast tillhör någon riskgrupp för alkoholism.

Så kära oroliga 45-åring. Det intressanta är inte vad du gjorde på semestern. Det är långt mer viktigt vad väljer att göra nu.

Drick smartare

Vill du dricka på ett hållbart sätt i höst så behöver du hålla dig till riktlinjerna för lågriskbruk som i en förenklad form säger att du kan dricka max 10 standardglas per vecka för att hålla dig i den gröna zonen. Gränsen de dagar du dricker är fyra glas och mängden du dricker kommer alltid att vara viktigare än hur många dagar i veckan.

Jag kallar det här för att Dricka Smartare och vill du veta mer kan du läsa min bok Glasklart -drick smartare som också finns som diskret ljudbok.

Så kära oroliga 45-åring. Om du kan ställa om ditt drickande till denna nivå utan större problem efter semestern, så behöver du inte oroa dig. Men om det blir svårt, då kan det vara ett tecken på att du har utvecklat ett skadligt bruk under sommaren.

Vill du ha hjälp och stöttning med att göra en livsstilsförändring får du gärna höra av dig.

Ha det fint och ta hand om dig!

Vänlig hälsningar,

 

Anna på Drick Smartare