fbpx

Helgsupandet är värst

En av de saker som människor brukar reagera mest över när jag föreläser är det faktum att det är bättre att dricka lite och ofta, än mycket på en och samma gång. För det går emot vad de flesta har lärt sig och känns på många sätt väldigt fel. Så i det här blogginlägget tänkte jag pilla lite på den sårskorpan.

Ett mycket vanligt råd man kan få om man vill undvika alkoholproblem är att inte dricka varje dag. Det här tror jag kommer från uppfattningen om att många som har problem dricker varje dag och man därför bör undvika det. Men stämmer det här? Nej, det gör det inte. För de flesta som har alkoholproblem dricker inte varje dag och det vår kropp tycker absolut sämst om är att vi dricker mycket på en och samma gång.

De nya riktlinjerna för lågriskdrickande säger att man aldrig ska dricka mer än 3 eller 4 standardglas på en och samma dag och max 10 per vecka. Man ska också undvika att berusningsdricka.

Drick mer och minska risken

Om man funderar på vad riktlinjerna för lågriskbruk innebär i praktiken kan man komma till en häpnadsväckande slutsats. Nämligen att enskilda individer kan öka mängden alkohol per vecka men ändå minska sin risk för problem.

För att ge dig en bild av hur det skulle kunna se ut skulle vi kunna använda oss av en fiktiv person som heter Bengt. Han är i övre medelåldern, fullt frisk och fostrad i en lite gammaldags alkoholkultur. Han dricker bara på lördagarna, men då klämmer han oftast i sig åtta 33-centilitersburkar starköl framför tv:n. På en kväll får han med andra ord i sig cirka 8 standardglas alkohol.

Bengt skulle kunna minska risken för alkoholproblem om han istället övergick till att dricka två burkar starköl, fem dagar i veckan. Mängdmässigt dricker han nu mer per vecka, men eftersom han aldrig dricker mer än två standardglas vid ett och samma tillfälle och inte dricker mer än riktlinjen för lågriskbruk per vecka har han nu minskat sin risk för alkoholproblem.

Det här kan kännas både konstigt och provocerande om man är uppväxt i en svensk alkoholkultur.

Bli kompis med din lever

Men egentligen tror jag att du redan har kläm på det här. Din kropp är en fantastisk organism som varje dag bryter ner och hanterar olika kemiska ämnen och farliga bakterier. Det är egentligen bara när mängden blir för stor som du riskerar att bli sjuk.

Majoriteten av all alkohol bryts ner i levern och det är den som behöver kunna ta hand om alkoholen som du dricker. Man skulle kunna jämföra det med att äta julbord. Det är något som de flesta svenskar gör i december varje år. Ibland flera gånger. Först ska man äta sill och lax, sedan kommer kallskuret, följt av varma rätter, ostbrickan och sedan som grädde på moset kommer efterrätterna. Om du är hembjuden till min moster Elisabeth ska du också klämma in lutfisk, risgrynsgröt och kaffe med kakor. Jag känner nog inte någon som kan äta måttligt på en julmiddag. Och vad blir följden? Ont i magen, illamående och ibland en natt spenderad i ett kretslopp mellan sängen och toaletten. Tittar vi på innehållet i ett julbord är det egentligen ganska nyttig mat; det är mängden det är fel på. Vi äter helt enkelt mer än vad vår kropp kan klara av att hantera på en och samma gång.

Tillbaka till alkohol så är det faktiskt bättre att dricka lite och ofta än mycket ibland, så länge som man håller sig i lågriskzonen. Konstigt men sant.