Hur kan fyra starköl vara ett riskbruk?

Kanske tycker ni att jag tjatar om Socialstyrelsens nya riktlinjer för lågriskbruk av alkohol. Men det råder mycket förvirring runt vad de innebär och många har starka känslor.

När de presenterades i höstas var liberalernas partiledare, Johan Pehrson, en av dem som uttalade sig kritiskt. Han sa så här till Aftonbladet:

– De behöver vara på en mer realistisk nivå. Jag tror att de flesta män i min ålder över hundra kilo faktiskt klarar av att dricka fyra starköl vid ett tillfälle utan att behöva missbruksvård.

Det har han så klart rätt i. Män i 100 kilosklassen som endast dricker fyra starköl någon gång i månaden utgör knappast den viktigaste målgruppen för beroendevården. De blir troligen inte heller särskilt berusade av den mängden. Åtminstone inte om de dricker de där fyra ölen långsamt och tillsammans med mat.

MEN.

Anledningen till att gränsen för risbruk per dag har satts vid 4 standardglas minst en gång i månaden handlar framförallt om risken för skador och olyckor. Och vi är rätt många som skulle bli pruttfulla av att just dricka fyra standardglas vid ett och samma tillfälle och därmed öka risken för att skada oss på fyllan.

Man kan också fundera över lite alkohol det skulle krävas för att öka risken för problem i situationer med snäva marginaler. Som när vi kör bil, går över ett övergångsställe, klättrar upp på en stege eller hoppar från en okänd brygga på midsommarafton. Fyra starköl eller kanske bara en?

Forskningen är också rätt tydlig att den här typen av drickande också ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Så mer än fyra starköl på en och samma kväll kan faktiskt utgöra en ökad risk för både skador och hälsoproblem och det är det som Socialstyrelsen har tagit hänsyn till.

Sen kan vi tycka och göra lite som vi vill med den här informationen.

Men nu vet vi 🙂

#promilletanten #glasklart #dricksmartare #alkoholproblem #arbetsmiljö #förebyggainterehabilitera