Nu när vi är inne på slutspurten inför storhelgerna har många arbetsplatser redan haft sina årliga julfiranden. I det här blogginlägget vill jag visa hur julbordet kan användas som ett slags stresstest för att identifiera arbetsplatsens faktiska alkoholkultur – och vad du kan göra om resultatet inte blev så bra i år.
Jag har jobbat med alkoholfrågor på arbetsplatser i över 30 år. I mitt arbete har jag hjälpt företag och organisationer att ta fram styrdokument och policys, implementerat slumpmässiga drogtester och framför allt utbildat i hur man kan förebygga alkoholrelaterade problem.
Under de här åren har mycket förändrats. Alkoholfrågor är fortfarande svårpratade; många undviker ämnet eftersom de upplever att det inkräktar på privatlivet. Men ser jag tillbaka har stora förbättringar skett. Jag tror att det beror på att alkoholfrågan idag betraktas som en naturlig del av arbetsmiljöarbetet. För att kunna erbjuda en säker och hälsosam arbetsmiljö för alla anställda måste vi arbeta aktivt med att förebygga alkoholproblem. Alkoholanvändning har blivit en fråga om både hälsa och säkerhet.
Ett bevis på detta är att de flesta större arbetsgivare idag har en alkohol- och drogpolicy, nolltolerans på arbetsplatsen, tydliga regler för representation och rutiner för att hantera problem som kan uppstå. Det är i grunden väldigt positivt. Men varje år i december, under julbordet, testas hur väl dessa riktlinjer faktiskt är förankrade i organisationen – eller om andra värderingar fortfarande styr.
Julbordet är en situation där chefer och anställda möts i ett sammanhang där gränsen mellan det privata och det professionella suddas ut. Personliga värderingar, förväntningar, dryckesvanor och eventuella alkoholproblem kan skapa situationer som är långt ifrån den trevliga gemensamma upplevelse som många förväntar sig.
De värsta julbordsminnena
Under den senaste månaden har jag samlat in berättelser från mitt nätverk om deras värsta julbordsupplevelser. Det är ingen härlig läsning. Här är några exempel:
- Snickarlärlingen som drack så mycket öl i bastutunnan att han kräktes och fick föras till sjukhus med ambulans.
- Chefen som blev berusad och tafsade på servitören.
- Administratören som dansade på bordet, föll och skar sig illa i underlivet.
- Säljarna som stal alkohol från baren och tog kokain på toaletten.
- Ekonomen som blev så full att hon fick skickas hem i taxi.
Sådana här händelser lämnar en dålig eftersmak och fungerar som ett slags facit över hur effektivt arbetsplatsens alkoholförebyggande arbete egentligen är. Om julbordet spårar ur på det här sättet finns det sannolikt ett glapp i kommunikationen kring förväntningar och regler. Det kan också handla om en inrotad alkoholkultur som kräver mer än bara policyarbete för att förändras.
Men det finns ingen anledning att misströsta – det går att göra något åt saken.
Gör om, gör rätt
Det som oftast saknas är grundläggande utbildning om hur varje medarbetare kan minska risken för alkoholrelaterade problem och bättre kommunikation om vilka regler som gäller på arbetsplatsen. Det kanske känns utmanande, men det är fullt möjligt att genomföra med hjälp av forskningsbaserade verktyg.
Det första steget är alltid att börja prata om hur vi dricker på ett avdramatiserat sätt. När det väl är gjort kommer resten att kännas enklare. Min erfarenhet säger mig att även den mest inrotade alkoholkulturen kan förändras till det bättre när vi vågar pratar om hur det egentligen ligger till.
Effekten kan faktiskt komma väldigt snabbt och redan nästa år kommer julbordet att klara stresstestet.