fbpx

Kontrollförlust eller råka dricka för mycket?

I förra veckans blogginlägg skrev jag om skillnaden mellan ”att vara sugen” och sug. Den här veckan tänkte jag ge mig på ett annat känsligt ämne, nämligen kontrollförlusten som också är ett viktigt tecken på alkoholism.

Jag tror att många av er som läser den här texten har varit med om att dricka lite för mycket på en fest. Ibland är skälet att det serveras väldigt goda drycker, kanske är det någon som generöst bjuder, andra gånger dras man med i en partystämning och glömmer bort att man ska upp och jobba dagen efter.

Men vad är egentligen skillnaden mellan att ha lite för kul på en fest och helt tappa kontrollen över sitt drickande? Häng kvar så ska jag försöka reda ut skillnaden.

Att råka dricka för mycket

Om jag råkar dricka för mycket så kan det se ut så här.

Jag ska gå på personalfest en fredagskväll. Eftersom jag har lovat min bästa vän att vi ska gå en långpromenad på lördag morgon så har jag bestämt mig för att bara dricka två glas vin och sen gå hem vid midnatt.

Så blir det inte.

På festen har jag och mina arbetskamrater jätteroligt under middagen. Jag dras med i den härliga stämningen och tackar ja när servitrisen fyller på det tredje glaset vin. När middagen är över är jag lite småfull och tycker plötsligt att det är en superbra idé att följa med på efterfest hemma hos min arbetskamrat. Där dricker jag ett par glas vin till och dansar i vardagsrummet. Jag vaknar med en hejdundrande huvudvärk dagen efter och släpar mig runt på promenaden, halvgrön i ansiktet.

Det blev för mycket i går kväll, men jag minns tydligt hur jag resonerade med mig själv och att jag tog beslutet att fortsätta partaja.

Att ha kontrollförlust

Om jag har utvecklat kontrollförlust så är det inte längre jag som sitter vid ratten. Jag kan inte längre förutsäga hur mycket jag ska dricka och inte heller konsekvent dricka små mängder.

I samma situation som beskrivs ovan så bestämmer jag mig för att dricka två glas, men sen är det som att någonting tar över och jag kan inte sluta. Jag dricker till festen är över och alkoholen är slut. I stället för att dricka två glas så blir det 12 och jag är i alldeles för dåligt skick för att ens komma upp ur sängen dagen efter.

Kärnan i kontrollförlusten handlar om att jag inte kan sluta dricka efter en viss mängd– även om jag verkligen, verkligen vill.

Det kluriga är att kontrollförlusten smyger sig på. I början klarar jag av att bestämma mängden 9 gånger av 10 gånger och det känns ju bra. Men ju längre tiden går desto svårare blir det för mig och till slut tappar jag kontrollen nästan varje gång jag dricker.

En vit månad?

För att försöka få tillbaka kontrollen så inför jag nya regler och rutiner: ger kreditkortet till min bästa vän när vi går ut på krogen, byter öl mot vin och tar en vit månad för att försöka bevisa för mig själv att jag kan kontrollera mitt drickande.

Men det kan jag inte. För jag har hamnat i ett läge där det är lättare att inte dricka alls, än att dricka lite. Så när den vita månaden är över är jag snabbt tillbaka i samma läge igen.

Exakt när ”råka dricka för mycket” övergår till kontrollförlust är svårt att säga. Men jag hoppas att denna text gör det lite lättare att förstå skillnaden.

OBS! Här påminner jag igen om att detta är ett påhittat exempel så att ni slipper oroa er i onödan för mig och mina dryckesvanor.