Det finns en mängd olika myter och uppfattningar om riskerna med alkohol. Några av de vanligaste handlar om de biologiska skillnaderna mellan män och kvinnor. Men vad är egentligen sant och vilka risker är unika för oss kvinnor? I det här blogginlägget ska jag försöka reda ut hur det egentligen ligger till.
När jag började föreläsa om alkohol för trettio år sedan så var en mycket vanlig uppfattning att kvinnor tålde alkohol sämre än män eftersom de saknade ett enzym i magsäcken. De här uppgifterna kom från forskning som visade skillnader i förekomsten av enzymet ADH (alkoholdehydrogenas) i magsäcken bland män och kvinnor. ADH finns främst i mag- och tarmkanalen och i levern och omvandlar alkoholen i flera steg till koldioxid och vatten. Idag vet vi att det här inte är den avgörande förklaringen till varför kvinnor tål alkohol sämre än män.
Felaktig förklaringsmodell
Trots detta lever den här uppfattningen kvar. Inte minst på olika hemsidor som jag googlade runt på när jag skrev det här inlägget.
Den största anledningen till att den här förklaringen inte duger handlar om att den absoluta majoriteten av alkoholen bryts ner i levern och inte i magsäcken. Och tittar man på levern istället så visar det sig faktiskt att kvinnor bryter ner mer alkohol där per liter blod än män. Det känns kanske lite konstigt men är sant.
Kvinnor blir mer berusade
Men vad är det då som gör att en kvinna som dricker lika mycket som en man oftast blir mer berusad?
Jo, det handlar faktiskt nästan uteslutande två saker. Kroppsvolymen och fördelningen mellan fett och vatten. Låt mig förklara.
- Kroppsvolymen De allra flesta män har en större kroppsvolym än kvinnor. Så när en kvinna och en man dricker samma mängd alkohol så är det lite som att ta en tesked snabbkaffe och blanda ner den i en pytteliten espressokopp eller i en stor tekopp med vatten. I tekoppen blir kaffet ganska blaskigt och smaklöst medan det i espressokoppen blir tokstarkt, I en stor kropp blandas alkoholen ut i en större volym och promillehalten blir därmed lägre.
- Andelen fett och vatten. Det som också spelar in här är fördelningen mellan vatten och fett i kroppen. Vi kvinnor har oftast en högre andel fett jämfört med män och alkohol löser sig bara i vatten. Så ju mer fett, desto högre promillehalt i kroppen. Det här har man bl.a. visat på en snyggt sätt i forskningen där man låtit män och kvinnor som väger lika mycket dricka samma mängd alkohol och sen mätt promillehalten.
I praktiken betyder det här alltså att skillnaden i berusningsgrad mellan kvinnor och män egentligen inte handlar om kön utan istället om kroppsstorlek och fördelningen mellan muskler och fett.
Ökad risk för alkoholskador för kvinnor
Tittar vi sen på alkoholrelaterade hälsoproblem så kan vi se att dessa är mycket vanligare hos män. Men inte heller det beror på några biologiska skillnader. Istället handlar det om alkoholvanor. För även om vi kvinnor har ökat vår konsumtion dramatiskt under de sista hundra åren, så dricker vi faktiskt fortfarande bara ungefär hälften så mycket som männen.
Men tittar vi på individnivå så finns det faktiskt vissa biologiska skillnader.
- Kvinnor löper större risk för hälsoproblem om de dricker stora mängder. Här finns forskning som visar att det krävs mindre mängd alkohol för att orsaka t.ex. skrumplever hos kvinnor. Mest troligt beror det här också på kroppsvolym.
- Risken för bröstcancer. Ny forskning visar att även måttliga mängder alkohol kan öka risken för olika typer av cancer. I Sverige beräknas cirka 1300 cancerfall per år bero på alkoholen. När det gäller bröstcancer så finns det forskning som visar att så lite som ett glas vin per dag kan öka risken. Speciellt påtaglig är denna risk för kvinnor som redan från början har en ökad genetisk sårbarhet för bröstcancer.
- Risken för fosterskador. När det gäller risken vid graviditet så finns det omfattande forskning som visar att en hög alkoholkonsumtion kan påverka organbildningen hos fostret och i värsta fall leda till fetalt alkoholsyndrom, FAS, som är en allvarlig utvecklingsstörning. I dag är rekommendationen att avstå från alkohol redan när du planerar att bli gravid för att vara på den säkra, säkra sidan.
- Fertiliteten. En hög alkoholkonsumtion kan också påverka ägglossningen vilket kan göra det svårare att bli gravid.
Samma riktlinjer för män och kvinnor
Vad ska vi då dra för slutsats av den här informationen? Jo, att skillnaderna mellan kvinnor och män faktiskt inte är så stora som vi tidigare har trott på gruppnivå. Åtminstone inte vid små eller måttliga mängder alkohol
Det här avspeglar sig också i Socialstyrelsens nya riktlinjer för lågriskbruk som kom i september förra året. I de tidigare riktlinjerna sa man att maxgränsen för lågrisk låg på 9 standardglas per vecka för kvinnor och 14 standardglas för män. Nu ligger de på 10 standardglas för både män och kvinnor, vilket ju i praktiken blev en ökning för oss kvinnor. När det gäller maxtaket för daglig konsumtion ligger siffran på fyra standardglas för både män och kvinnor.
Jag tycker att de här nya riktlinjerna är tydliga och enkla att kommunicera. Men jag tycker också att Socialstyrelsen missar att ta hänsyn till kroppsvolymen när det gäller rekommendationen för hur mycket man kan dricka per dag. Jag, tillsammans med många andra kvinnor, skulle bli rätt ordentligt berusade om vi drack fyra standardglas på en och samma kväll och därmed öka vår risk för skador och olyckor.
Så lite extra försiktiga tycker jag ändå att vi kvinnor ska ska vara. 😉