fbpx

Lättölsparadoxen

Och så händer det igen. En expert uttalar sig i media om att ”alkohol skadar kroppen” och jag går igång på alla cylindrar. Det är inte så ofta det händer efter mer än 25 år i förebyggarbranschen. Men kategoriska, otydliga och ibland också direkt felaktiga uttalanden kan få den här effekten på mig. Och här i veckan var det alltså dags igen.

Andra exempel på samma tema som kan få mitt blodtryck att öka är ospecifika råd som att man ”ska tänka på hur mycket man dricker” för att undvika problem och alla uttalande som börjar med ”alkohol skadar, alkohol orsakar, alkohol leder till”.

Varför blir du så upprörd undrar ni (och min man för femtielfte gången). För att det helt enkelt inte stämmer. För att vi pratar om fel saker och för att det är slarvigt att uttrycka sig på det här sättet. Speciellt om man är en alkoholexpert.

Drickandet av öl, vin och sprit orsakar inga problem överhuvudtaget. Det är att dricka för mycket som orsakar problem. Hur svårt kan det vara?

Exemplet med lättöl

Låt mig använda lättöl som ett exempel på varför jag har rätt och tidningsrubrikerna har fel. Lättöl. Denna ursvenska institution.

Jag tror att alla känner någon som dricker lättöl varje dag som måltidsdryck. Kanske både till lunch och middag. Tycker du att det är problematiskt? Troligen inte. Är du orolig för att personen ska få alkoholproblem? Knappast.

I Sverige räknar vi ju knappt lättöl som en alkoholdryck trots att en 33 cl flaska innehåller ungefär 2 cl starksprit (40 %). En person som dricker två lättöl om dagen får i sig samma mängd alkohol som en flaska vin i veckan. Men vi höjer inte ens ett ögonbryn.

Skälet till det är förmodligen att vi vet att det knappast går att bli berusad på denna dryck och det inte ger några negativa hälsoeffekter. Och det är inte bara jag som tycker så. Det här finns det massor av forskning som visar.

Det är inte farligt att dricka alkohol

Faktum är att det t.om. går att bli medlem i en svensk nykterhetsorganisation om man är lättölsdrickare. Så här uttalar sig t.ex. en medlem i en nykterhetsrörelse i en debattartikel från 2011 där han argumenterar för att medlemmar ska få fortsätta dricka lättöl.

”Men att man som privatperson inte ska få dricka sådana drycker som man inte ens kan bli berusad av är konstigt. Även om det skulle gå att bli påverkad så är man väl inte med i nykterhetsrörelsen om man vill dricka sig full.”

Vad den här medlemmen uttrycker är den helt självklara erfarenheten av att lite alkohol (även dagligen) inte är skadligt för de allra flesta människor.

Så nej, det är inte farligt att dricka alkohol. Risken för problem ökar om du dricker för mycket. Och gudskelov så vet vi var gränsen ligger.

De nya svenska riktlinjerna för lågriskbruk säger att de allra flesta människor kan dricka upp till 10 standardglas på vecka (motsvarande knappt två flaskor vin) utan att öka risken för problem. Maxgränsen för daglig konsumtion är 3 resp. 4 glas beroende på om man är man eller kvinna.

Om vi på riktigt vill hjälpa människor att minska risken för problem så är det de siffrorna som vi behöver kommunicera. Om och om igen. Och gör vi det så kommer vi garanterat bli både mer trovärdiga och mer effektiva i vår ambition att minska alkoholskadorna i samhället.

Klart slut.