fbpx

Man kan vara lite gravid

Det finns en väldig massa myter och missuppfattningar om alkoholberoende. Intressant nog kommer de både från människor som aldrig varit i närheten av att dricka för myket och människor som själva har sjukdomen. I det här blogginlägget ska jag ge mig på en av de myter som jag tycker gör mest skada. Nämligen den som säger att alkoholberoende är ett svartvitt tillstånd.

Men innan jag ens ger mig in i själva texten så behöver jag göra en deklaration för att förebygga eventuella missuppfattningar. Jag har absolut ingenting emot 12 stegsprogrammet eller självhjälpsgrupper som t.ex. Anonyma Alkoholister. Jag grundat och jobbat på flera behandlingsorganisationer som använt sig av det behandlingsprogrammet och jag tycker att AA-möten är toppen. Många av mina favoritmänniskor har också blivit nyktra den vägen.

MEN.

Det finns en väldigt olycklig liknelse som man kan höra inom de här kretsarna som säger att alkoholism är som graviditet och att ”man inte kan vara lite gravid”. Det här har jag hört ofta under mina 30 år i branschen.

Uttrycket används för att förklara att alkoholism är ett kroniskt tillstånd och att om man en gång utvecklat sjukdomen så måste man praktisera avhållsamhet för resten av livet.

Beroende är inte som graviditet

Jag förstår intentionen och jag håller med om att avhållsamhet är det enda rimliga valet för människor med svårt alkoholberoende. Men jag har ändå så många problem med det här uttrycket. Och med synsättet också för den delen. Här kommer några av mina viktigaste invändningar:

  • För det första så måste det här uttrycket ha myntats av någon som aldrig varit gravid. Men det har jag. Vid flera tillfällen. Och det är faktiskt en j-kla skillnad mellan att vara så lite gravid att man inte ens vet om det och att vara i nionde månaden och gå omkring med känslan av att man kommer att sprängas vilken minut som helst. Ni som vet, vet …
  • För det andra så är inte beroende någonting som man plötslig vaknar upp med en morgon. Det tar för de allra flesta människor flera år att utveckla ett medelsvårt alkoholberoende. Det är inte ett plötsligt uppvaknande som vid det första plusset på graviditetstestet.
  • Graviditet är heller ingen sjukdom. Så det här som att jämföra äpplen och enhörningar.
  • Det finns också en stor mängd studier som visar att alkoholberoende inte alltid är ett kroniskt tillstånd. Ungefär 50 procent av alla som någon gång i livet får den här diagnosen kommer att självläka helt på egen hand och kunna dricka alkohol i måttliga mängder, utan problem, i resten av livet.

En sjukdom bland andra

Alkolholberoende är en sjukdom som på många sätt liknar andra livsstilsrelaterade hälsoproblem som t.ex. diabetes typ 2, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Och gör vi jämförelsen med t.ex. bröstcancer så tycker jag att det blir ännu tydligare.

I Sverige har vi gratis mammografi. Med hjälp av detta program upptäcks ett antal fall av bröstcancer varje år i ett så tidigt stadium att kvinnan som bär på sjukdomen inte ens vet om att hon har den. Det här är bra grej för alla inblandade eftersom tidig upptäckt gör att prognosen blir så mycket bättre för kvinnan som drabbats och det sparar också mycket pengar.

Om du jämför prognosen för en kvinna som får diagnosen tidigt och en som söker vård först när hon känner en knöl stor som ett äpple i bröstet så blir det rätt tydligt. Man kan alltså ha lite cancer och man kan ha mycket cancer. Dessutom kan man ha oturen att drabbas av en extra elakartad och svårbehandlad cancer. Och svårighetsgraden av sjukdomen kommer att avgöra både hur man utformar behandlingen och den långsiktiga prognosen.

Det funkar faktiskt på precis samma sätt med alkoholberoende. Man kan ha faktiskt ha lite beroende och mycket beroende. Dessutom kan man ha oturen att drabbas av en extra elakartad och svårbehandlad form av beroende. Det visar både forskning och beprövad erfarenhet.

Min uppfattning är att alkoholberoende inte är ett svartvitt tillstånd och att vi behöver skaffa oss bättre liknelser. För man kan faktiskt vara lite gravid.