Det finns tidpunkter på året när ALKOHOLEN är riktigt het potatis. Och aldrig någonsin blir den så ångestladdad i den allmänna debatten som inför julen. För julen, det är ju barnens högtid.
Under julveckan köper vi svenska ungefär 15 miljoner liter alkoholhaltig dryck på Systembolaget. Det är ju egentligen inte så konstigt eftersom två högtider stundar med bara en veckas mellanrum.
Det som heller inte är så konstigt är att många får ångest när det gäller just drickandet på julen. För julen är ju barnens högtid och det väcker extra starka känslor hos många. Alkoholfrågan som normalt sätt är svår att prata om blir ofta helt svartvit. Det är bara problem, problem, problem och döden i TV-sofforna. Och den enda lösningen verkar vara att fira en helt vit jul.
Men jag håller inte med om det. Varken som privatperson eller som professionell. För man kan faktiskt dricka alkohol både ansvarsfullt och med låg risk även på julen.
Jag växte upp i en stor bullrig släkt som firade jul enligt konstens alla regler i dagarna tre. (Japp, när annandagen grydde hade vi ätit julbord minst sex gånger hos olika släktingar). Julgran, julmat, tomte och massor av paket. Jag och brorsan var de enda barnen i sällskapet och fick sitta vid barnbordet och dricka julmust och titta storögt på de vuxna. För vid deras bord satt ungefär 10 personer och åt julbord, sjöng snapsvisor och hade det fantastiskt trevligt. Vissa av de drack inte alls, någon var nykter alkis, men de flesta drack kanske några julmust eller lättöl och tog en eller två snapsar vid något tillfälle. Alla sjöng med, vi barn också, oavsett vad som fanns i glasen.
Jag har inte ett enda minne av att någon vuxen blev full, otrevlig eller obehagligt personlighetsförändrad. Alla mina julminnen är istället inbäddade i en känsla av trygghet, värme och kärlek. Mycket mera Bullerbyn än Tomten än far till alla barnen, om ni förstår vad jag menar. I min barndomsjul värnade de vuxna verkligen om oss barn samtidigt som de unnade sig en liten julsnaps. På dryckesbordet fanns ett brett utbud så det var lätt att välja alkoholfritt och alla fick göra sina egna val.
Min gissning är att många av er som läser det här känner igen er. För det jag beskriver är nog en ganska vanlig Svensson-jul. Där valet inte står mellan en vit jul och en blöt jul utan istället i en mycket bredare palett av valmöjligheter där alla är välkomna och risken för att någon spårar ur minimeras.
Jag är av övertygelsen att julen inte behöver vara kritvit för barnens skull (förutsatt att det inte finns beroendeproblem i familjen). Det går att unna sig att dricka alkohol i små mängder och ändå vara en bra förälder, även under julen. Kanske är det en kontroversiell åsikt. Men jag står för den. Allting handlar om hur mycket vi dricker och på vilket sätt som vi gör det.
Glädjande nog finns det andra med samma tankar och här vill jag puffa för den nystartade kampanjen Sober Santa som promotar ”en ansvarsfull alkoholhantering under julen”. Kampanjen har skapats av Coco Jael på The Node i Stockholm och när du köper en pin av henne för 35 kronor (fungerar som en majblomma) går alla intäkter till föreningen Maskrosbarn.
Jag önskar er nu ett härligt och lagom vitt jul- och nyårsfirande med min egenkomponerade slogan som bygger på Socialstyrelsens riktlinjer för lågrisk – drick 10 långsamt!
PS. Om du tycker att du känner igen den här texten så har du helt rätt. Jag har recyclat den de senaste fem åren som en påminnelse om att julen faktiskt inte behöver helt svart-vit utan att det också finns en mängd gråa nyanser däremellan där vi skapar en omtänksam och inkluderande jul där är alla är välkomna. Och där vi varvar alkoholhaltig dryck med alkoholbefriad sådan.