fbpx

Nej tack, jag har styrketränat!

Jag har skrivit om kombon alkohol och träning förut. Men i helgen blev det så oerhört tydligt att detta också är en attityd- och generationsfråga. Så här kommer några rader om det.

Jag kommer från en familj där det dracks några glas vin på helgerna. För att markera att veckan var över och det var dags för fredagsmys. Och det är en vana som jag och min man också har haft. Jag tror inte vi är ensamma om det i vår generation.

Självklart att avstå

I helgen hade vi finbesök med goda vänner som vi inte sett på länge. Vuxna och barn i olika åldrar satt runt middagsbordet och firade att vi äntligen kunde träffas efter den långa pandemin. Vi åt och drack gott. De vuxna drack vin, ungarna läsk. Bland oss vuxna satt en 22-åring som växt upp i vår flock. När han blev erbjuden vin tackade han nej med motiveringen:

Nej tack, för jag har styrketränat idag.

Och sen berättade att han för resten av församlingen att effekten av styrketräningen minskar om man dricker alkohol efter träningspasset.

För honom var det en självklarhet att resonera på det här sättet. Alla hans kompisar som satsar på sin träning gör ju likadant. Från hans perspektiv var det konstigt att inte alla gjorde på samma sätt.

Attityder förändras

Det här fick mig att tänka tillbaka när jag var i 20-års åldern och hur vi såg på alkohol och träning då. Och jag kände mig plötsligt alldeles upplivad av hur mycket attityderna har förändrats. För way back then så gick vi ofta direkt till krogen från gymmet med träningsväskan i handen. Inget konstigt alls, för alla gjorde ju likadant.

Faktum är att dagens ungdomar dricker på en historiskt låg nivå och tänker mycket mer på hälsa och träning än vad vi någonsin gjorde. Och det blev så härligt tydligt i vårt kök i lördags.