Hej Edward,
du och jag känner inte varandra. Men jag har alltid tyckt att du verkar vara en härlig typ som lever ett spännande och roligt liv. Precis som du älskar jag god mat och goda viner i glada vänner sällskap.
Nu har jag förstått att du är besviken på Socialstyrelsens nya gränsvärden för riskbruk av alkohol som du tycker är ”larviga, världsfrånvarande och moraliserande”. Jag kan förstå din frustration och jag vet att du inte är ensam om att ha de här känslorna. Det är många som i dagarna har blivit båda arga och kränkta av den här nyheten.
Den nya gränsvärdena säger att om man dricker mer än 10 standardglas per vecka eller dricker minst 4 glas på en och samma dag, minst en gång i månaden så har man ett riskbruk och då ska sjukvården kunna erbjuda rådgivning och stöd så att man kan minska sin konsumtion. Ett standardglas är 12 cl vin, 33 cl starköl eller 4 cl vin.
Att det här inte går i linje med vår svenska alkoholkultur är vi nog helt överens om du och jag. Om man skulle hålla sig till de här gränsvärdena så kan många av oss inte fortsätta att dricka alkohol på samma sätt som vi alltid gjort. Det går inte, som du påpekar, att bjuda på fest med fördrink, olika viner till förrätt, varmrätt och efterrätt samt en grogg efter maten och hamna under 4 standardglas. Jag skulle vilja lägga till några fler aktiviteter på listan där vi skulle behöva tänka om för att undvika att hamna i gruppen som har ett riskbruk: som t.ex. midsommar, kräftskivor, charterresor och personalfester.
Du tycker att de nya gränsvärdena är alldeles för låga och det är klart att de är det om du jämför med vad du är van vid och hur du gillar att dricka.
Edward, jag har stort respekt för dina gastronomiska och historiska kunskaper. Och kanske kan du lita på min 30-åriga erfarenhet som alkoholexpert när jag säger:
– Om forskningen visade att risken för alkoholproblem började öka vid en högre konsumtionsnivå så hade Socialstyrelsen med största sannolikhet sagt det.
Det är ingen som försöker ta ditt fredagsmys ifrån dig. Snarare tvärtom. Med hjälp av de här kunskaperna kan du fortsätta att njuta av alkohol i resten av ditt liv. Fast på ett mer hållbart sätt.
Socialstyrelsens nya gränsvärden är inte tagna ur luften. De kommer från en genomlysning av en stor mängd forskningsstudier som har tittat på när risken för olika alkoholrelaterade problem uppstår. Oftast tänker vi kanske bara på hälsoproblem men här har man också tagit med risken för olyckor och skador som kan ske när vi är påverkade. Därför har man tagit med siffran 4 för att forskningen visar att många människor blir berusade vid den mängden.
Naturligtvis är vi alla olika. Och det ska gudarna veta att vi alla har olika genetisk sårbarhet för alkoholproblem. Men vad forskningen visar är att om man dricker mindre än så här så är risken för att råka ut för allvarliga alkoholproblem låg. Det här gäller för de allra flesta människor i de allra flesta situationer.
Givetvis finns här också en enkel princip: ju mer man dricker desto högre risk för olika typer av problem. Det finns inte heller någon 100 procentig säker gräns annan än valet att inte dricka alls.
Men kära Edward, när jag läser de olika artiklarna där du uttalar dig om detta så tycker jag mig också kunna urskilja att du har en genuin önskan om att kunna umgås med alkohol utan att öka risken för problem. Det är något som vi också delar. Kanske kommer det av att vi båda är föräldrar. Vi vill kunna leva våra liv fullt ut, sätta guldkant på tillvaron men också ta ansvar för vår hälsa och de som vi älskar. Och det är i den skärningspunkten som de här siffrorna faktiskt kan vara till nytta.
För vi får här en slags tallriksmodell som vi kan använda. Ett verktyg vi kan använda om vi vill förebygga problem. När det gäller mat så vet vi ju att, om halva tallriken alltid består av kött och den andra sås, så är det är något som saknas. Vi vet att vår kropp skulle må bättre om vi adderade några morötter. Och när vi går på den där framtida middagsbjudningen så kan vi räkna våra glas och veta att när vi passerar 4 så har vi lämnat den gröna zonen och dricker med en viss risk.
Valet är alltid ditt Edward. Om du vill kan du fortsätta att leva ditt liv på precis samma sätt som förut. Men det som är skillnaden nu är att du uppenbarligen har hört de här siffrorna, 4 och 10. Du har gått från att göra omedvetna till medvetna val. Och kanske kommer det på sikt att förändra valen som du gör.
Så har det i alla fall varit för mig. Det var verkligen inte kärlek vid första ögonkastet men ett antal år senare kan jag konstatera att de här gränsvärdena har räddat mig från att utveckla alkoholproblem.
Jag önskar dig all lycka i framtiden!
Hälsningar,
Anna Sjöström, Promilletanten
Alkoholexpert och författare till boken Glasklart – drick smartare