fbpx

Rödvinssås är inte fienden

I veckan kom nya officiella rekommendationer om hur gravida bör förhålla sig till alkohol. De är superstränga. Och jag undrar om de inte gör mer skada än nytta.

För att kunna skriva om detta känsliga ämne i ett blogginlägg så behöver jag börja med att konstatera det självklara. Jag avråder, såklart, alla som aktivt försöker bli gravida och är gravida från att dricka alkohol. Skälet är att jag tycker att man ska vara på den säkra, säkra sidan. Det kommer nämligen aldrig att finnas någon forskning där man exakt kan fastställa på vilken nivå, under vilken period, som skulle kunna vara lågrisk. För det enda sättet att ta reda på det är att hälla alkohol i gravida kvinnor och se vilka skador som barnen får. Och det kan vi ju såklart inte göra.

Fruktjuice och Kefir

Men i Livsmedelsverkets nya rekommendationer har man gått flera steg längre. Nu resonerar man om olika livsmedel och maträtter som eventuellt skulle kunna innehålla spår av alkohol. Exempel som man tar upp är fruktjuice, flamberade rätter, chokladpraliner och rödvinssås. Man har på fullaste allvar räknat ut att en kvinna skulle behöva dricka 15 liter Kefir för att få i sig samma mängd alkohol som finns i ett glas vin.

Jag minns väldigt tydligt hur orolig jag var för att göra fel när jag var gravid. Båda gångerna. Jag läste innehållsförteckningar, rekommendationer och hade ångest i flera veckor efter att jag hade råkat äta en skiva lufttorkad skinka. Jag avstod från att klappa katter, hantera målarfärg och göra flygresor. Allt för att skapa den bästa möjliga miljön för min bebis.

Hade jag varit gravid nu och läst de här nya rekommendationer hade jag troligen fått totalpanik. För de är så detaljerade att de pratar om risken att få i sig alkohol när man dricker äppeljuice.

Vad hände med sunt förnuft?

Jag är helt övertygad om att Livsmedelsverket bara vill väl och jag vet att deras rekommendationer bygger på solid forskning. Men det finns faktiskt något som heter sunt förnuft också.

Jag har aldrig flamberat något och kan ingenting om tillverkningsprocessen för chokladpraliner. Men rödvinssås, det är jag en hejare på.

I Livsmedelsverket nya rekommendationer står det att ”det går bra för gravida att äta maträtter med öl/vin som kokat minst 30 minuter eller om vätskan reducerats till mindre än hälften”.

Min egen rödvinssås

Jag rotade fram min handskrivna kokbok och läste receptet som jag använt mig av så många gånger. Såsen har två huvudsakliga beståndsdelar; köttbuljong och rödvin. 7 dl buljong och 2,5 dl rödvin. Den ska koka i 15 minuter och räcker till 8 personer.

Enligt de nya rekommendationer så kokar alltså min sås inte tillräckligt länge. Men, kära Livsmedelsverket, även om den inte kokade alls, så skulle det innebära att 8 vuxna personer delar på 2,5 dl vin. 2,5 dl vin är i runda slängar två små glas vin. Om en gravid kvinna åt sin andel av den kalla okokta såsen så skulle hon alltså få i sig 6 cl rödvin tillsammans med kött, potatis och grönsaker som dessutom dämpar alkoholens effekter (tänk på dryckestipset ”drick aldrig på fastande mage”). Om ni vill veta hur lite det här är så rekommenderar jag att ni häller upp 2,5 dl valfri vätska och sen delar det i åtta glas.

Om ni är öldrickare så motsvaras denna mängd en halv lättöl. Och nu pratar vi om en sås som faktiskt kokat i 15 minuter och sannolikt innehåller hälften så mycket. Och jag känner ingen som äter rödvinssås varje dag.

Chokladpraliner och rödvinssås är inte problemet

Frågan är om de här små riskerna verkligen är värda att resonera om. Jag tror att det finns en påtaglig risk att de gör mer skada än nytta. För pekpinnar fungerar aldrig och diskussioner på den här mikrodetaljnivån blir troligen inte heller användbara och begripliga för den tänkta mottagaren.

Hela resonemanget riskerar att skymma det verkliga problemet; nämligen den lilla grupp av gravida kvinnor som tycker att det är helt ok att unna sig att dricka vin när de är gravida eller som inte kan sluta dricka även om de verkligen vill.

Och den gruppen lär vi inte nå med den här typen av information.

Det tror inte jag i alla fall.