fbpx

Skriv alkis i ditt CV

Nu har det hänt igen. En av mina bästa vänner har blivit bortvald på grund av att han är alkis. Och jag undrar. ”Vad är det för fel på folk?Fattar de inte att det är en styrka och inte en svaghet att vara nykter alkoholist?

Jag hör det berättas om och om igen. Vänner och bekanta som blir bortvalda eller ifrågasatta för att de inte dricker. Eller har druckit klart. Så mycket tid och energi går åt till frågan ”ska jag berätta eller inte” när de förbereder sig för dejter, personalfester och anställningsintervjuer. Trots att de varit nyktra under lång tid. Ibland i decennier.

Man kan inte lita på alkisar

Det finns så många fördomar om alkoholism som spiller över på nyktra alkoholister. En av de mest djupt rotade är att alkisar inte går att lita på. I min värld är att det ungefär lika intelligent som att påstå att man inte kan lita på människor med reumatism eller diabetes som sköter sin hälsa och sin medicinering.

Alkoholism är en sjukdom som alla kan utveckla. För vissa kan det gå snabbare än för andra eftersom risken till stor del är genetisk. Ett av symptomen på allvarligt alkoholberoende är starka försvarsmekanismer som gör att man ljuger för sig själv eller andra. Utan dem skulle personen med alkoholproblem helt enkelt inte överleva skammen och skulden. De här lögnerna är en del av sjukdomen och när man sen blir nykter och tillfrisknar så behöver man ju inte ljuga längre. Logiskt, eller hur? Visst finns det en risk för återfall, men det gör det när det gäller cancer också. Och den risken minskar dessutom med tiden.

Brutalt ärlig och pålitlig

Några av de mest brutalt ärliga, pålitliga, omtänksamma och transparenta människor jag känner är just nyktra alkoholister. Och min gissning är att ett av skälen till att de har de här egenskaperna är just för att de har tillfrisknat från alkoholism. De vet vad det innebär att ljuga och det jobbar aktivt med att inte göra det längre. Hur många av oss andra kan säga det?

Ett annat skäl til att de här fantastiska människorna blir bortvalda är att de genom sin blotta existens utmanar alkoholnormen och därigenom blir obekväma. Om du hamnar på en anställningsintervju hos en chef som är glad i att dricka kan det lätt bli lite dålig stämning när du berättar att du själv är nykter alkoholist och att det förklarar ett tidsmässigt gap i din CV.

Att vara nykter alkis är en fördel

Men nu tycker jag att det är dags för ett paradigmskifte. I USA är det redan vanligt att man skriver in i sin CV att man är nykter alkoholist oavsett om man söker jobb som bankman, dagisfröken eller alkoholterapeut. Den blivande arbetsgivaren ser det oftast som ett plus i kanten och tolkar budskapet på rätt sätt. Här har vi en människa som har gått igenom svårigheter i livet och aktivt jobbar med sig själv. Hen kan vi lita på.

Så här kommer min uppmaning till dig som är nykter alkoholist. Sträck på dig och skriv in ditt CV att du är nykter alkoholist eftersom det är en konkurrensfördel. Blir du bortvald på grund av detta så är de inte rätt sammanhang för dig och arbetsgivaren är inte värd att ha dig i sin flock.

Kreativa entreprenörer

Och du som är arbetsgivare. Läs på och förstå att det här är de mest lojala arbetsmyrorna som du kan hitta. Visste du förresten vilka personlighetsdrag som är överrepresenterade bland människor som utvecklar alkoholism? Det är faktiskt exakt samma som utmärker en skicklig och kreativ entreprenör; utåtriktad, social, impulsiv och sensationssökande. Så här har du ytterligare ett skäl till att rekrytera människor med den här bakgrunden.

Håller ni med mig?