fbpx

Sug eller sugen?

Att känna starkt sug efter alkohol är ett tecken på att man har utvecklat allvarliga alkoholproblem. Att vara sugen på att ta ett glas är helt normalt. Men var går egentligen gränsen? Låt mig reda ut begreppen.

I helgen spelade jag in en utbildningsfilm som du snart kommer att kunna streama till din egen dator. I den berättar jag om hur man kan dricka smartare och om hur det brukar se ut på vägen när en person utvecklar alkoholism.

Tre tecken på alkoholism

Om man läser i läkarens diagnosmanual så finns det ett tiotal tecken på att en person har utvecklat ett alkoholberoende. Jag brukar lyfta fram tre som speciellt viktiga.

  1. Kontrollförlust
  2. Sug
  3. Abstinensproblem

Abstinensproblem brukar jag inte lägga så mycket tid på i mina utbildningar för det har de flesta koll på. Men kontrollförlust och sug är mycket krångligare (och känsligare). För vem har inte känt sig sugen på ett glas vin en fredagseftermiddag eller druckit betydligt mer än vad man har tänkt sig? I den här texten tänkte jag fokusera på suget och lovar att återkomma till kontrollförlusten.

Så vad är då skillnaden mellan att känna sug och att vara sugen? Jo, den här.

Att vara sugen

Om jag inte har utvecklat alkoholism och blir sugen på att dricka så kan det se ut på det här sättet.

Jag och min man har kommit överens om att vi ska fredagsmysa med god mat och vin på fredagskväll. Jag har handlar maten redan på torsdagen och maken ska gå på Systemet på väg hem från jobbet på fredagen. Jag har jobbat jättemycket den här veckan och längtar verkligen efter att få koppla av och äta gott och dricka vin. Jag är sugen.

När fredagskvällen infinner sig så kommer jag hem sent. Klockan har blivit halv åtta när jag kliver över tröskeln. Det luktar gott av mat från köket men det finns inget vin. Maken har glömt att gå till Systemet. Jag blir besviken och arg. Jag har ju längtat efter att få dricka vin och nu får jag inte göra det och det finns ingen alkohol hemma. Det tar en stund innan ilskan lägger sig. Men sen får vi en jättefin kväll tillsammans. Vi äter gott och jag dricker läsk och myser med barnen. Visst hade det varit godare med vin, men det viktigaste är ändå att vi får vara tillsammans.

Att känna sug

Om jag istället har utvecklat alkoholism och känner sug så kommer jag inte att nöja mig med läsk. När jag kommer hem och upptäcker att det inte finns något vin blir jag jättearg och skäller ut min man och vänder i hallen. Mitt sug är så starkt att jag inte kan stanna hemma. Jag drar iväg på en jakt efter alkohol som tar mig till kvarterskrogen (som visar sig vara stängd), via bensinmacken där jag köper några folköl som jag dricker i bilen för att till slut hamna hemma hos min stordrickande vännina där vi tillsammans tömmer ett antal flaskor vin. Jag kommer inte hem den natten.

Suget är så starkt att jag inte ger mig förrän jag får dricka och jag gör nästan vad som helst för att få tag i alkohol.

Går att mäta

Suget är inte bara en känsla, det är faktiskt en mätbar fysisk reaktion i hjärnan. Och för vissa personer kan det här suget utlösas av man hör klirret av glas från en uteservering eller ser en reklamfilm.

Jag hade en gång en klient som var tvungen att kliva av bussen två stationer tidigare på väg hem från jobbet och gå en omväg för att slippa se Systembolaget. Under de första sex månaderna av hans behandling utlöste blotta synen av alkoholmonopolet ett så starkt sug att han inte kunde motstå att gå in och handla och sedan dricka sig redlös.

Exakt när ”att vara sugen” övergår till ”att känna sug” är omöjligt att säga. Men med hjälp av den här beskrivningen hoppas jag att det i alla fall blev lite lättare att förstå skillnaden.

OBS! Exemplet ovan är ett påhittat exempel. Det kan vara bra att veta så att ni inte oroar er i onödan för hur jag har det på hemmafronten.