fbpx

Unna sig eller behöva?

Det finns många olika skäl till att dricka. Men i min värld går det ett tydlig skiljelinje mellan att unna sig och behöva. Att kunna bestämma över sin alkoholkonsumtion eller bli styrd av den. Jag ska förklara hur jag tänker och varför jag tänker på det här just nu.

Den senaste månaden har jag åkt Ålandsbåt för första gången sedan i somras. För ja, man får faktiskt göra det om man har sommarstuga på holmen eller bara kryssar och inte stiger av båten. I dessa tider är det en väldigt annorlunda och antiseptisk upplevelse.

Restaurangerna och taxfreen är öppen men det är väldigt, väldigt lite folk. Plasthandskar och alkogel i varje hörn och tydliga instruktioner i högtalarna om att hålla avstånd.

Juiceautomaten var deras egen bartender

Min resa började i matsalen med en frukost. Färskt bröd, pålägg av diverse slag och varma rätter. I priset ingår juice, vatten, kaffe och te. Och för ett litet tillägg kan man köpa alkoholhaltiga drycker.

Bredvid mig satt ett par som köpte varsin liten flaska bubbel som de blandade med apelsinjuicen från dryckesautomaten.

Man kunde tydligt se att de njöt av varandras sällskap och att de unnade sig. I slutet av resan stötte jag på dem igen utanför taxfree-butiken med varsin liten kasse i handen. De hade köpt godis och några flaskor vin och såg glada, avslappnade och nöjda ut. Jag är hyfsat säker på att ingen av dem hade alkoholproblem.

Svett, stress och överlastad bil

När jag gick ner till min bil i slutet av resan möttes jag av en helt annan syn. Där stod en man och lastade in ölflak i bilen. Han var svettig, spänd och stressad och jag räknade till totalt 16 flak (=384 ölburkar) innan han var färdiglastad.

Inget sällskap, inget godis och ingen synlig glädje.

Det kan ju ha varit så att han planerade en fest och därför gjorde denna resa eller köpte åt sina kompisar. Men i dessa Covid-tider och med hans kroppsspråk så så skulle jag snarare gissa att han kryssade för att han behövde det. För att han är fast i ett beteende där han regelbundet behöver köpa billig alkohol. Han väljer inte längre – han måste.

10 % dricker hälften av allt

Vi vet att drickandet inte är jämt fördelat. I Sverige dricker cirka 10 procent av dem som dricker, 50 procent av all alkohol. Det är en siffra som kan vara svår att ta till sig. Men om vi skulle om göra om det till en fest och alla svenskar som dricker nu är totalt 10 personer. Då skulle en av festdeltagarna dricka upp hälften av all alkohol. De andra nio skulle dela på resten.

Jag är hyfsat säker på att det var precis det här fenomenet som jag såg häromveckan på min resa. Mannen på bildäck tillhör de där 10 procenten, de som också riskerar att dricka mer nu under pandemin.

Och det som är så sorgligt är att det inte behöver vara på det här sättet. För alla människor kan förebygga alkoholproblem om de får rätt information i rätt tid. Högt upp på min önskelista står obligatorisk undervisning på alla gymnasieskolor om riskfaktorer för alkoholberoende och hur man kan välja att dricka så att man inte riskerar att få problem.

Här och nu lovar jag att jobba gratis åt den första rektorn som hör av sig. Nån som känner nån?