fbpx

Vad är en periodare – en berättelse om kontrollförlusten

Så här i slutet av sommaren kan man se ett tydligt mönster i vad människor googlar för frågor om alkohol. Semesteralkoholism ligger i topp tillsammans med frågor om periodare. Jag är rätt säker på att de här frågorna hänger ihop. I den här bloggartikeln ska jag svara på frågan – vad är en periodare?

Ibland får jag känslan att människor tror att periodare är en speciellt slags alkoholister som utmärker sig genom att bara dricka ibland. Det här är en felaktig uppfattning som bygger på övertygelsen om att alkoholister dricker varje dag. Och att det är själva definitionen av sjukdomen. Min erfarenhet säger mig att det faktiskt är precis tvärtom.

De allra flesta alkoholister pendlar mellan att dricka och att vara nykter. Perioderna kan vara korta eller långa. Men det är väldigt ovanligt att träffa personer med alkoholism som dricker exakt varje dag, vecka ut och vecka in. För kroppen klarar helt enkelt inte av det. De som gör det är oftast i slutfasen av sin sjukdom och har inte så långt kvar att leva om de inte gör en förändring.

För att förklara varför de flesta alkoholister inte dricker varje dag så behöver vi lära oss mer om begreppet kontrollförlust och vad det innebär.

Kontrollförlust

De flesta experter är överens om att allvarligt alkoholberoende kännetecknas av att du har tappat kontrollen över drickandet och att du inte längre kan förutsäga hur mycket du kommer att dricka när du väl har börjat.

Det här är något som man sedan mycket länge känner till inom självhjälpsrörelsen. Den första kvinnan i Anonyma Alkoholister, Marty Mann, skapade redan på 1950-talet en övning som under många år kallades för Marty Manns alkoholisttest. En förkortad version av den ser ut så här:

”Om du är alkoholkonsument, tycker om att dricka och är osäker på om du har utvecklat alkoholism, gör så här: Fortsätt att dricka alkohol men bestäm dig för en maxgräns på mellan 1–3 standardglas som du alltid ska hålla dig till, oavsett vad som händer i livet. Om du bestämmer dig för två standardglas ska du alltså hålla dig till det, oavsett om du går på personalfest, din partner lämnar dig eller om du blir kallad på en viktig anställningsintervju. Håll fast vid det här dryckesmönstret i minst sex månader. Iaktta dig själv och dina känslor och se vad som händer. Om du inte har utvecklat alkoholism kommer du att klara av testet även om det kan kännas både svårt och tråkigt. Om du däremot har utvecklat alkoholism kommer du sannolikt inte att klara av det. Förr eller senare kommer du att göra ett undantag från regeln och du tappar kontrollen över hur mycket du dricker även om du verkligen ville stanna efter två glas.”

De vita knogarnas nykterhet

Om du har alkoholism kan du hålla dig nykter. Det du inte kan göra är att hålla dig till att dricka små mängder. Ibland använder man uttrycket ”de vita knogarnas nykterhet” för att beskriva hur svårt det kan vara att hålla sig nykter. Samma gäller för att konsekvent dricka små mängder.

Jag känner väl igen det här från min egen familjs historia. Min morfar lyckades sluta dricka 1958 och höll sig sedan nykter ända fram till sin död 1986. Det är jag ohemult stolt över honom för.  Men jag kan inte minnas att jag någonsin såg honom skratta. Mitt minne av honom är istället att han mest satt i sin fåtölj och rökte pipa och koncentrerade sig på att INTE dricka. Det gick åt så mycket energi till det att det inte blev så mycket över till annat.

När jag tänker på det blir jag faktiskt ganska sorgsen. Jag önskar att han hade fått ett bättre liv utan spriten och att han inte bara höll sig nykter på ren viljestyrka för att det andra alternativet var ännu värre.

I min nuvarande roll pratar jag ofta med chefer som har en av sina anställda i behandling hos oss. De berättar ibland att de har blivit mycket överraskade när det visat sig att deras medarbetare har allvarliga alkoholproblem. De har aldrig sett personen dricka på personalfester och de har skött sitt arbete prickfritt. En anledning till detta skulle just kunna vara kontrollförlusten som gör att personen hellre väljer att inte dricka alls med sina arbetskamrater eftersom det är lättare att klara av än att hålla sig till att dricka lite.

Den vanligaste formen av alkoholism

Kontrollförlusten innebär att du visserligen ibland kan dricka några öl och sluta, men att du ofta inte slutar förrän flaskan är tom eller du blir för sjuk för att kunna fortsätta dricka. I ett försök att skapa kontroll väljer många att bara dricka på helgerna eller på semestern.

Så egentligen skulle man kunna säga att den vanligaste formen av alkoholism är just att vara periodare. Och den vetskapen är viktigt. Både för den som lurar sig själv att de inte har problem så länge de inte dricker varje dag och för de runtomkring som använder ”dricka varje dag” måttstocken för att bestämma vem som ska få hjälp eller inte.