fbpx

Varför alkoholister inte kan lära sig att dricka

Det här blogginlägget handlar om alkoholism. Är inte det färdigdiskuterat tänker du? Nej, verkligen inte är mitt svar. Det finns nog inget begrepp som är så omdebatterat som just alkoholberoende. Alla har en åsikt och väldigt ofta blir diskussionen om denna sjukdom högljudd och ideologisk.

Därför tänker jag att det är på sin plats att jag gör en slags programförklaring om hur jag ser på det. Jag kommer att utgå från de här fem sakerna som jag vet helt säkert.

  • Alkoholism är en hjärnsjukdom
  • Alla kan utveckla alkoholism (om de dricker tillräckligt med alkohol)
  • Alla kan tillfriskna från alkoholism (om de slutar helt att dricka alkohol)
  • Sjukdomen är kronisk och progressiv
  • Alkoholister kan inte lära sig att dricka

Jag gillar ordet alkoholism

Men om vi börjar med själva ordet alkoholism. Jag gillar det. För att alla förstår vad man menar. En alkoholist är en person som har tappat kontrollen över sitt drickandet. Själva ordet uppfanns faktiskt här i Sverige (kanske inte så konstigt, vi lever i norra Spritbältet) av en svensk läkare vid namn Magnus Huss i mitten av 1800-talet.

Jag använder det konsekvent i all min kommunikation trots att det numera heter ”svårt alkoholbrukssyndrom” på korrekt läkarspråk. (Jag undrar fortfarande hur den samlade intelligentian kom fram till just den tungvrickaren…). Ibland när jag behöver en synonym så använder jag ordet alkoholberoende. Jag tror de flesta gör det.

Och vad är då alkoholism och hur kan jag vara så säker på mina fem punkter? Jo, för att jag har mött så många modiga alkoholister som har delat med sig av sina erfarenheter till mig. Dessutom är jag forskningsnörd så jag försöker hänga med i kunskapsutvecklingen. Det riktiga fina i kråksången är att de allra flesta forskare och alkoholister är överens om de fem punkterna ovan. Men inte alla, så kanske är det, som sagt, på sin plats att förklara hur jag ser det.

Liknelsen med snöbollen

Modern forskning har bekräftat att beroende är en sjukdom som utvecklas i hjärnan. Hur fort det går och hur mycket alkohol som krävs beror till stora delar på vårt genetisk arv. Människor med många släktingar med beroendesjukdom riskerar att utveckla alkoholism snabbare och på mindre mängder alkohol än andra. Men du kan också dricka dig till det genom att dricka mycket och ofta.

Alkoholism är också en kronisk och progressiv sjukdom. Jag brukar använda liknelsen med en snöboll som rullar nerför en backe. Tänk dig att du står på toppen av en skidbacke och det har precis fallit en decimeter kramsnö. Du kramar en boll i händerna och börjar rulla den nerför backen. I början kommer du att få putta på men till slut rullar bollen av sin egen kraft. Den blir större och tyngre och drar med sig allt mer löv och annan bråte. Och om ingen får stopp på den gigantiska snöbollen så kommer den till slut att krascha mot ett träd längst ner i backen.

I den här liknelsen är snöbollen till en början en alkoholkonsumtion, sen en riskkonsumtion, ett skadligt bruk och till slut, när bollen rullar av sig själv och du inte längre kan stoppa den, för att den är så tung och har så hög hastighet, så har den blivit alkoholism. Löven och bråten som den drar med sig på sin resa är alla problem som oundvikligen kantar resan mot slutstationen som är en för tidig död. I mina böcker så använder jag begreppet ”point of no return” för att beskriva just den där tidpunkten eller platsen i backen du tappar kontrollen. Och efter det finns det ingen väg tillbaka.

Kan alkoholister lära sig att dricka?

Det finns de som hävdar att alkoholister kan lära sig att dricka. Jag vet, i både hjärta och hjärna, att det inte är sant. Jag vet också att det är många alkoholisters högsta önskan om att det skulle vara så och att det hoppet ibland får dem att supa ihjäl sig.

Skälet till att det är så här är att sjukdomen just är kronisk och progressiv. Och när den har passerat en viss punkt så kan man inte längre dricka lite. Det är själva definitionen på alkoholism. Har jag utvecklat alkoholism så kan jag inte längre kontrollera hur mycket, hur ofta och hur länge jag dricker. Det här har man lärt ut i Anonyma Alkoholister i över 90 år. Och nu har vi faktiskt modern hjärnforskning som kan bevisa att det är precis så här. På fackmannaspråk förklaras det här fenomenet av två olika saker – sug och kontrollförlust. Suget gör att du inte kan låta bli att dricka, trots att du verkligen inte vill, och kontrollförlusten gör att du inte konsekvent kan bestämma hur mycket du ska dricka när du väl har börjat.

Så för mig är det rätt enkelt. Själva definitionen av alkoholism , d.v.s. att man inte längre kan kontrollera sitt drickande, är också det självklara skälet till varför alkoholister inte kan dricka. Har du utvecklat alkoholism är det lättare att helt avstå än att försöka kontrollera din konsumtion.

Glasklart – eller hur?