fbpx

Varför dricker inte nykterister?

Jag har bloggat regelbundet under ganska lång tid nu. Och en vanlig reaktion jag får, oavsett vad jag skriver om, är att läsare ifrågasätter varför människor dricker eftersom det är så farligt. Jag tycker att det här är en superintressant reaktion och tänker i det här blogginlägget vända på resonemanget och försöka svara på frågan: ”Varför dricker inte nykterister?”

Jag har föreläst om alkohol i mer än 20 år och mött de allra flesta reaktioner från min publik. Jag har haft arga deltagare som kastat pärmar på mig, snacksaliga grupper där vi inte nått i mål och obekväma grupper där jag uppenbarligen slängts in därför att det finns ett problem som ingen vill prata om.

Men jag har faktiskt bara vid ett enda tillfälle mötts av total tystnad och en grupp som såg ut som fågelholkar när vi pratade om alkoholnormen. Den obekväma tystnaden uppstod när jag ställde frågan: ”Vad är det som är bra med att dricka?”

Det finns inget bra med att dricka

Mina deltagare såg förvirrat på varandra och på mig, och en obekväm tystnad lade sig över rummet. De ville så gärna säga något men kunde inte svara på frågan. I deras värld fanns det inte ett enda skäl till varför människor skulle vilja dricka alkohol.

Jag lärde mig mycket den kvällen.

Min publik bestod av organiserade helnykterister i 70-årsåldern som nästan uteslutande vuxit upp inom nykterhetsrörelsen. De hade därför mest umgåtts med människor som inte heller drack. För dem var helnykterhet normen och de som drack människorna som avvek. Jag gick därifrån med ett par helt nya glasögon och en alldeles nödvändig erfarenhet.

Folk dricker för att det är gott och kul

Varför folk gillar att dricka vet vi med hjälp av färsk forskning (se tidigare blogg). Högst upp på listan ligger:

  • för att man vill ha roligt
  • för att man gillar smaken
  • för att man vill bli full
  • för att man vill att festen ska bli roligare

Gillar nykterister att ha tråkigt?

Man skulle ju kunna leka med tanken att anledningen till att nykterister inte dricker skulle vara det rakt motsatta. Då skulle de vanligaste skälen till att avstå vara de här:

  • för att de gillar att ha tråkigt
  • för att de inte gillar smaken
  • för att de vill undvika berusning
  • för att de inte gillar fester

Eller så oroar de sig för hälsan

Eller så skulle det handla om hälsoriskerna. Mycket av alkoholinformationen riktar ju in sig på det och i mitt kommentarsfält flödar det som sagt över av budskap om att alkohol är livsfarligt och helt bör undvikas. 

Många verkar hävda att man istället bör äta en morot eller gå med i den fantastiska och ärevördiga Föreningen fruktdrycker. (Yes, den finns på riktigt. Googla den!)

Eller så spelar det ingen roll?

Men jag tror faktiskt inte på någon av de ovanstående punkterna. Jag är övertygad om att det finns lika många skäl till att inte dricka som att göra det. Några av mina absolut minst tråkiga kompisar som älskar att festa, dricker inte en droppe. Och många av de vet faktiskt inte riktigt varför de inte dricker. Det ligger ingen dramatik bakom utan ”det ingår helt inte min kostcirkel” som en av mina vänner säger.

Så kanske är frågan om varför nykterister inte dricker ganska ointressant egentligen. Folk får väl göra som de vill. Eller vad tycker ni?